Sportblessures

Hamstrings, liezen, de meestvoorkomende blessures onder sporters..
Voor een sportblessure bent u aan het juiste adres!

Vaak wordt een sportblessure als ‘het probleem’ – de oorzaak – gezien. Belangrijk om te beseffen is dat een sportblessure het gevolg is van een vaak complexere oorzaak.

Een blessure ontstaat wanneer het lichaam in een eerdere fase al meerdere malen uit balans is geraakt. Het is dus noodzakelijk om zowel de oorzaak als het gevolg aan te pakken in de behandeling. Hierdoor ontstaat een snel en langdurig herstel.

Dankzij de opleiding manuele Therapie ben ik gespecialiseerd in de bestaande verbindingen van het menselijk lichaam. Het lichaam vormt een geheel. Iedere klacht is het gevolg van een dieperliggende oorzaak. Mijn werk is om die relatie duidelijk te maken en oorzaak en gevolg van elkaar te onderscheiden.

Het lichaam als een geheel. hoe werkt dat op blessure gebied?

Om een blessure te begrijpen, is het belangrijk om in te zoomen op twee belangrijke aspecten, namelijk een circulatiestoornis en compensatieblessures. Daarnaast het belang van stabiliteit.

Circulatiestoornissen

Veel sportblessures zijn niet op zichzelf staand. Vaak zijn deze blessures het gevolg van verminderde doorbloeding en doorstroming vanuit de wervelkolom. Hierdoor kunnen spieren en pezen in armen of benen minder belasting aan. Het gevolg: het ontstaan van blessures.

Vanuit de wervelkolom lopen alle bloedvaten, lymfevaten en zenuwbanen naar de benen en armen. Deze zorgen voor de besturing en de aanvoer/afvoer van opbouw-en-afvalstoffen. Door spanning in de spieren, gewrichten en/of huid in de rug kan de circulatie verstoord raken.

Door deze verstoring ontstaat er mogelijk een tekort aan voedingsstoffen of een ophoping van afvalstoffen. Indien dit proces aanhoudt kunnen in verloop van tijd blessures ontstaan omdat de spieren de gevraagde belasting niet meer aan kunnen. Voorbeelden hiervan zijn spierverrekkingen of zelfs spierscheuringen.

Als Manueel Therapeut ben ik in staat deze circulatiestoornissen te herkennen en te behandelen waardoor deze blessures snel kunnen herstellen.

Compensatieblessures

Een veel voorkomend iets bij sporters zijn compensatieblessures. Spieren in een bepaald gebied werken namelijk samen. Neem bijvoorbeeld het heupgewricht: hier werken 6 spiergroepen omheen. Indien één van die spieren niet volledig op kracht is moet dit gecompenseerd worden door de rest. Dit is, indien u volledig fit bent, geen probleem. Maar op het moment dat u minder belastbaar of vermoeider bent wordt de kans op overbelasting en dus blessures steeds groter. Het zijn namelijk niet de spieren die wat zwakker zijn, maar juist de spieren die gaan compenseren waar de klachten tot uiting komen. De compenserende spier is op die manier onderhevig aan een blessure. Indien de behandeling niet op de oorzaak (de verzwakte of verkrampte spier) maar op het gevolg gericht wordt is de kans dat deze blessure weer terugkomt zeer groot.

Stabiliteit

Verbindingen. Alles draait om het begrip van uw lichaam als een geheel om zo snel mogelijk de balans weer terug te brengen. Balans verwijst op lichaamsniveau naar stabiliteit.

Met het zicht op het been dan werken zowel de voet, knie als heup met elkaar samen. Wanneer er instabiliteit is in de voet en/of verminderde stabiliteit in het heupgewricht dan leidt dat vaak tot het naar binnen lopen van de knie. Hierdoor ontstaat er irritatie aan de binnenzijde van de knie en rondom de knieschijf. De oorzaak ligt dan vaak in de actieve stabiliteit van de heup en de voet, dit houdt in dat de spieren deze gewrichten niet goed in balans kunnen houden.

Door uw voet en gewricht los te maken en dit te combineren met de juiste oefeningen ben u snel weer van uw blessure af

Preventief te werk gaan

In de topsport komt het regelmatig voor dat deze behandelingen preventief gegeven worden ter voorkoming van blessures. Steeds meer sporters op amateurniveau kiezen hier ook voor. Indien u dus gedurende een langere periode last ervaart van stijve spieren, bijvoorbeeld in de rug of de benen, dan is het aan te raden om vroegtijdig aan de bel te trekken. Vaak zijn deze ongemakken al na 1 a 2 behandelingen verdwenen en voorkomt u hardnekkige blessures.